Forum

Avatar

Zapomniałeś hasła?
Szukanie zaawansowane

— Zakres szukania —




— Match —





— Opcje Forum —





Minimalna ilość znaków wyszukiwania to 3. Maksymalna to 84

sp_TopicIcon
Browar w Zwierzyńcu
10 sierpnia 2014
10:48
Avatar
Stały bywalec
Members

Przewodnicy
Liczba Postów: 221
Data Rejestracji:
27 stycznia 2014
sp_UserOfflineSmall Offline

9 sierpnia 2014 r. udostępniono zwiedzanie Browaru Zwierzyniec w jego części zabytkowej. Nie zabrakło tam przewodników z naszego Koła, którzy jako jedni z pierwszych uczestniczyli w zwiedzaniu. Więcej na ten temat w naszej relacji na stronie głównej. Warto także zapoznać się z informacjami poza przekazanymi przez przewodnika oprowadzającego po zabytkowym browarze. Są to informacje udostępnione przez Browar Zwierzyniec w różnej formie (zdjęcia, banery, tablice) i zebrane dla naszych Przewodników w celach szkoleniowych. Oto one:

BROWAR w ZWIERZYŃCU – chronologiczna historia browaru na tablicy w muzeum

1802-1806
Budowa Browaru za czasów XII ordynata – Stanisława Kostki Zamoyskiego
1806
Uruchomiono produkcję. Kierownikiem browaru został Anglik o nazwisku Millard. Za jego czasów w Browarze warzono piwo angielską technologią
1860
Ukończono budowę browaru, który przybrał obecna postać.
1880
W 1838 r. wyprodukowano 838 hl piwa, natomiast w 1880 r. uwarzono go już 2 112 hl. W 1880 r. browar rozlewał piwo do beczki i w butelki.
1914
Władze wprowadziły zakaz produkcji piwa w Zwierzyńcu. Powodem wydania decyzji był brak surowca i kryzys gospodarczy kraju.
1922
Browar podobnie uruchomił produkcję. Nadzór nad działalnością browaru powierzono kolejno Pawłowi Juźwikowi, Bronisławowi Fudakowskiemu, Karolowi Zdziechowskiemu, Stanisławowi Dębczyńskiemu.
1922-1939
Browar zmodernizowano. Zainstalowano m.in. maszynę parową oraz kufy leżakowe.
1939-1944
W okresie okupacji browar warzył piwo dla okupanta. Dla osób prywatnych piwo sprzedawano na podstawie upoważnienia wydanego przez władze niemieckie.
1944
.W Browarze utworzono Samorząd Robotniczy i uzbrojoną straż przemysłową.
1949
Nadzór nad Browarem w Zwierzyńcu przekazano Centralnemu Zarządowi Przemysłu Fermentacyjnego w Warszawie
1950
Zwierzynieckie Zakłady Piwowarsko-Słodownicze w Zwierzyńcu. W skład przedsiębiorstwa weszły Browar w Zwierzyńcu – hurtownie piwa w Zamościu i Biłgoraju. W 1952 r. w skład Zakładów włączono też Browar w Zwierzyńcu.
1970
Browar w Zwierzyńcu został włączony w skład Zakładów Piwowarskich w Lublinie
1973
Wprowadzono do użycia beczki aluminiowe do piwa, ziemię okrzemkową do filtracji, polska linie rozlewniczą, kocioł parowy, tanki leżakowe
1984
Modernizacja Browaru. Dach budynku głównego pokryto blachą miedzianą. Wymieniono konstrukcję drewnianą na metalową, wyremontowano elewację
2006
Browar obchodził 200 letnia rocznicę powstania
2014
Uruchomienie ekspozycji muzealnej w starej części Browaru Zwierzyniec

HISTORIA Browaru – zdjęcie w muzeum

Browar w Zwierzyńcu należy do najstarszych tego rodzaju przedsiębiorstw w Polsce. Zbudował go XII Ordynat Stanisław Kostka Zamoyski. Bazą do budowy zakładu były budynki gospodarcze Ordynacji Zamojskiej, istniejące w Zwierzyńcu od 1772 r. Browar zbudowano w latach 1802-1806. Produkcje piwa oparto o technologię angielską. Pierwszym piwowarem był Anglik Millard.. W tym czasie marki angielskie uznawane były za najlepsze. Sprowadzanie piwa z Anglii było jednak bardzo utrudnione, wiec postanowiono produkowac je na miejscu. Browar Zwierzyniec produkował w tym czasie „Piwo angielskie” i „Porter”. , które w XIX w. wysyłano nawet do Wiednia.
..............................................
Browar w Zwierzyńcu składa się z dwóch części przedzielonych ulicą Browarną (tzw. stary i nowy browar). Budynek w kształcie podkowy to budynek główny i stanowi zabytek XIX w. W początkowym okresie jego istnienia znajdowały się nim parterowy zakład piwowarski, piwnice, magazyny, bednarnia i wozownia. Na przestrzeni lat Browar rozbudowywano i modernizowano. Obecnie budynek jest trzykondygnacyjny, otynkowany, nakryty dwuspadowym dachem z blachy. Mieści się tutaj m.in. dawna fermentownia z otwartymi kadziami i warzelnia o wybiciu 140 hl.

Od frontu do głównego budynku przylega magazyn, słodownia wieżowa oraz suszarnia. Z tyłu znajduje się wybudowana w latach 70-tych XX w. kotłownia. Z budynkiem głównym sąsiaduje: dawna remiza, budynki gospodarcze i warsztat.

Najbardziej charakterystyczna jest zabytkowa portiernia, mieszcząca się przy bramie głównej. Na początku XX w. przedsiębiorstwo wyposażone było w dwie maszyny parowe, trzy silniki elektryczne, jedną prądnicę i dwa kotły niskiego ciśnienia. .Na jego terenie wybudowano kolej wąskotorową, która łączyła go z tartakiem i fabryką wyrobów drzewnych. Jej pozostałości są tory na zewnątrz i wewnątrz budynku głównego.

Naprzeciw budynku głównego, po drugiej stronie ulicy Browarnej, znajduje się nowy browar. Jest to zespół obiektów przemysłowych, wzniesionych w okresie ostatniej modernizacji i rozbudowany w latach 60, 70, 80, XX w. Do 2010 r. funkcjonowały tam działy produkcyjne, leżakowania i rozlewnia. W 2013 r. w budynkach tych została zamontowana nowa linia produkcyjna Browaru.

Na terenie Browaru w Zwierzyńcu, poza budynkami przemysłowymi i gospodarczymi położone są również domy mieszkalne, zabytkowa willa Borowianka oraz hydrofornia wraz ze studnią głębinową.

INNE informacje z muzeum

Kadż osadowa
To zamknięty zbiornik, do którego przepompowywuje się ugotowaną i przepuszczoną uprzednio przez cedzak brzeczkę. Robi się to w celu odseparowania części stałych chmielu oraz osadów białkowych powstałych podczas warzenia. W kadzi odbywa się również wstępne chłodzenie, podczas którego temperatura brzeczki obniża się do 60-80 st. C. Kadź osadowa wyparła wcześniejsze otwarte tace chłodnicze, które pełniły tą samą rolę. Współczesne kadzie osadowe typu Wihrlpool posiadają rozwiązania umożliwiające zawirowanie brzeczki co przyspiesza proces opadania osadów.
Kadź fermentacyjna
Kadzie fermentacyjne to zbiorniki, do których spływa schłodzona brzeczka celem zadania drożdży piwnych. Z ta chwilą zaczyna się proces fermentacji alkoholowej, który trwa od 7-13 dni. Czas i temperatura w jakiej przebiega fermentacja, uzależnione są m.in. od rodzaju piwa oraz szczepu drożdży. Po zakończeniu fermentacji brzeczke piwna schładza się do temperatury ok. 4 st. C., a następnie przepompowuje do tanków leżakowych, gdzie młode piwo dojrzewa. Pozostałe zaś w kadziach fermentacyjnych drożdże sprawdza się pod względem dalszej użyteczności, a następnie zbiera się środkową warstwę i wykorzystuje ją ponownie. Te same drożdże w zależności od ich żywotności używa się przy 4-5 fermentacjach.

SKŁADNIKI PIWA
WODA – podstawowy składnik piwa
SŁÓD – stanowi źródło cukrów – najczęściej jest to słod produkowany z ziaren jęczmienia
CHMIEL – odpowiada za charakterystyczna goryczkę w piwie. Dodaje się go najczęściej w
postaci granulatu, wytworzonego ze sprasowanych szyszek chmielu
DROŻDŻE – jeden z najważniejszych składników piwa. W procesie produkcji drożdże
odpowiadają za przebieg fermentacji

CIEKAWOSTKI
1. Organizm ludzki wchłania piwo cztery razy szybciej niż mleko. Dzieje się tak ponieważ piwo jest napojem powstałym w wyniku naturalnego procesu fermentacji
2. Piwo jest napojem bogatym w witaminy z grupy B, które ułatwiają procesy trawienne i regulują przemianę materii, witaminę E i A oraz witaminę PP.
3. Optymalna temperatura dla złocistego trunku to 8-12 st. C. W przypadku zbyt niskiej, bądź zbyt wysokiej temperatury piwo traci swoje właściwości smakowo-zapachowe.
4. Piwo nie zawiera sztucznych dodatków, dzięki czemu znakomicie gasi pragnienie.

 http://przewodnicyzamosc.pl/hosting/imgs/91865_brow...jpg Image Enlarger  http://przewodnicyzamosc.pl/hosting/imgs/72406_brow..jpg Image Enlarger  http://przewodnicyzamosc.pl/hosting/imgs/29830_Brow,.,.,.jpg Image Enlarger

Strefa czasowa forum: Europe/Warsaw

Najwięcej użytkowników online: 22

Obecnie online:
2 Gość(i)

Obecnie przeglądają tę stronę:
1 Gość(i)

Najaktywniejsi na forum:

Ewa: 221

EwaMaria: 23

Zbyszek: 4

Michał: 2

Statystyki użytkowników:

Posty gości: 0

Użytkownicy: 19

Moderatorzy: 0

Administratorzy: 1

Statystyki forum:

Grupy: 4

Fora: 10

Tematy:36

Posty: 245

Najnowsi użytkownicy:

Administratorzy: admin: 4